Mediteránská strava, anglicky plant based food, má mnoho výhod a také značný potenciál ovlivnit naše tělo a zdraví, a to minimálně 8 způsoby:
- Zdravé srdce: Jednou z hlavních výhod mediteránské stravy je její příznivý vliv na srdce a cévy. Konzumace převahy zdravých tuků a celozrnných obilovin pomáhá snižovat hladiny špatného LDL cholesterolu a krevního tlaku, a to výrazně eliminuje riziko kardiovaskulárních chorob.
- Snížení rizika diabetu typu 2: Mediteránská strava je bohatá na vlákninu a “skoupá” na rafinované cukry, což udržuje stabilní hladinu cukru v krvi a předchází riziku vzniku diabetu typu 2.
- Zdravá tělesná hmotnost: Převaha rostlinné stravy umožňuje jíst výživově i objemově hodnotná a přitom energeticky méně vydatná jídla v porovnání s živočišnými produkty. Při správném nastavení lze zdravě a bezpečně hubnout i bez nutnosti počítat každou snědenou kalorii. Rovněž je cestou k udržování optimální tělesné hmotnosti a prevenci obezity.
- Vliv antioxidantů: Mediteránský jídelníček poskytuje mnoho antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a zpomalují proces stárnutí.
- Podpora zdraví mozku: Některé studie naznačují, že tato strava může pozitivně ovlivnit kognitivní funkce a snižovat riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
- Zdravé trávení: Vysoký obsah vlákniny pomáhá udržovat zdravý trávicí systém, který je alfou omegou našeho celkového zdraví, psychické i fyzické vitality.
- Zlepšení celkového zdraví: Mediteránská strava má schopnost snižovat zánět v těle, a toto je spojováno se snižováním rizika mnoha chronických onemocnění, včetně rakoviny.
- Dlouhověkost: Lidé, kteří pravidelně konzumují mediteránskou stravu, mají tendenci žít déle a užívat si lepší kvalitu života i v pozdějším věku.
Suma sumárum: mediteránská strava je nejen chutná, ale také výživná a velmi prospěšná pro naše zdraví. Pro svou komplexnost a širokou škálu různorodých přirozených potravin, je odborníky i lékaři označována jako nejvhodnější strava pro člověka. Navíc je jako jedna z mála výživových směrů dlouhodobě udržitelná.