Ostatní Hubnutí Motivace Zdraví Zdravý životní styl

Jsme rekordně těžcí…poprvé v historii lidstva

Máme se dobře a nechce se nám hýbat. A tak možný už letos, úplně poprvé, co svět světem stojí, budeme mít na Zemi více obézních než hladovějících. Lidé s nadváhou trumfli ty podvyživené už dávno. Je nás 8 miliard, z toho 2,5 miliardy lidí trpí nadváhou či obezitou, což je rekordních 31%. Podvyživených je v současné době “pouze” 11%. Za posledních 50 let svět “ztěžknul” trojnásobně a vyhlídky do budoucna nejsou vůbec růžové. Při stejně vyvíjejícím se trendu, bude za 10 až 15 let nadváhou, obezitou a s nimi spojenými problémy, trpět celá polovina populace.

Když se nadbytek stane nedostatkem

Všechny civilizační nemoci mají jednoho společného viníka, vlastně dva. Tím zásadním je strava a v těsném závěsu pak stres. Jak jedno, tak druhé se nám nabízí “plnými hrstěmi” doslova na každém kroku a my to rádi přijímáme. Dovolili jsme nadbytku těchto dvou komodit, aby se stal naším nedostatkem a pomalu nás ničil. Přitom nad jídlem i stresem máme jednu obrovskou výhodu. Výhodu naší dobrovolnosti. Je jen na našem vlastním rozhodnutí, co do sebe dovolíme “vpustit” a jak moc to necháme na sebe působit.

Kdy máme “jen” nadváhu, a kdy už jsme o level výše

Nadváha i obezita je definována Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako abnormální až nadměrné hromadění tuku v těle, které může poškozovat zdraví. Čím dále to necháme dojít, tím větší riziko nám hrozí.

WHO dále definuje nadváhu jako BMI nad 25 a obezitu nad 30. Nejzávážnějším faktorem je BMI nad 40, stav, který lékaři označují termínem “morbidní obezita”. Už jen ze samotného názvu jde strach, ale dobrou zprávou je, že všechny stupně nadváhy i obezity jsou vratné. I z té morbidní se lze vrátit na “normální” stav. Já sama jsem toho příkladem. Moje BMI v době mé “nejtěžší éry” bylo 56. To je číslo, které se hned tak nevidí :). A přesto i z něj se šlo dostat na normální váhu a dlouhodobé BMI kolem 23-24.

Jak zjistíme naše BMI a co to vlastně je

BMI (Body Mass Index) je často používané měřítko obezity. Není to 100% věrohodný ukazatel, nicméně pro základní orientaci použitelné je. Vyjadřuje vztah mezi tělesnou hmotností a výškou. Na internetu je spousta online kalkulátorů, jak své BMI vypočítat.

Jste-li dobří v matematice, pak svou hmotnost v kilogramech vydělte druhou mocninu výšky v metrech.

Výsledek vyhodnoťte podle této tabulky:

VYPOČTENÉ BMIKATEGORIEZDRAVOTNÍ RIZIKO
méně než 18,5podváhavysoké
18,5 až 24,9normální hmotnostminimální
25 až 29,9nadváhanízké až lehce vyšší
30 až 34,9obezita I. stupnězvýšené
35 až 39,9obezita 2. stupněvysoké
nad 40obezita 3. stupněvelmi vysoké

Nadváha není žádná tragédie

Nadváha je stav, kdy vážíme do 25 kg nad hranicí normální hmotnosti a vůbec nemusí způsobovat žádné vážnější problémy. Naopak, zejména u starší generace, je přínosnější mít 5-10 kilo navíc, pokud současně zůstaneme i přiměřeně aktivní. V ČR má větší či menší nadváhu každý druhý člověk.

Obezita už znamená ohrožení zdraví

Pokud se váha vyšplhá nad 25 kg nad normu, začíná se situace přiostřovat. S rostoucí hmotností, narůstají i časté průvodní znaky obezity, jako je únava, pocení, zadýchávání se, snížené sebevědomí. Kilogramy navíc jsou také značnou námahou pro klouby, srdce i celé tělo.

Příčiny a důsledky obezity

Hlavní příčiny obezity jsou v zásadě jen tyto 4:

  • přejídání se
  • absence pohybu
  • metabolismus
  • dědičnost

Všechny 4 faktory se však uplatní pouze v případě, že to my sami dovolíme a dopustíme, aby trpěla nejen naše estetika, ale především psychika.

Vážným důsledkem obezity a také důvodem, proč lékaři bijí na poplach, je přímá úměra mezi kilogramy navíc a vznikem následujících nemocí :

  • kardiovaskulární choroby
  • cukrovka 2. typu
  • bolesti zad, kloubů a páteře
  • osteoartroza
  • vysoký krevní tlak
  • zhoršená imunita
  • trávící potíže
  • pohybové potíže
  • ztukovatění jater
  • kožní problémy
  • dna
  • deprese
  • spánková apnoe
  • častá invalidita
  • některé typy rakoviny

Co si z dnešního příspěvku odnést

Nová doba přinesla i nový trend – přibíráme, nehýbeme se a pomalu si ničíme zdraví. Zbytečně. Dnes je doba, kdy si můžeme jídlo vybírat. O nic není nouze, vše je lehce dostupné. Zásadní je ale jeho správná volba a správné množství. Bohužel až přespříliš často vévodí kvantita nad kvalitou. A to se odráží na našem zdraví. Je lákavé jít do obchodu, koupit si jídlo už v podstatě hotové a jeho přípravě věnovat pouze nezbytně nutný čas. Všichni jsme totiž přesvědčeni, že času nemáme nazbyt.

Základem každé zdravé kuchyně bylo, je a vždy bude, vaření ze základních surovin. Jen taková strava “nezadělává” na nemoci a nepřispívá k obezitě. Čas při vaření strávený, je investicí do nás samotných, do našich blízkých a do naší budoucnosti.

Obezita 3. stupně dokáže zkrátit život člověka i o 10 let. A za deset let člověk zažije spoustu úžasných věcí. Bylo by škoda se těch roků dobrovolně vzdát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

[instagram-feed]