Sekaná je oblíbeným pokrmem mnoha z nás. Klasické spojení masa vepřového a předního hovězího není pro hubnutí úplně ideální pro velký obsah tuku. Krůtí maso má podstatně menší obsah tuku (do 10%) a připravíte-li ji správně, bude šťavnatá, lahodná, plná bílkovin a bude vám chutnat stejně jako ta klasická.
Šťavnatá krůtí sekaná se žampiony a paprikou
Popis
Sekaná je oblíbeným pokrmem mnoha z nás. Klasické spojení masa vepřového a předního hovězího není pro hubnutí úplně ideální pro velký obsah tuku. Krůtí maso má podstatně menší obsah tuku (do 10%) a připravíte-li ji správně, bude šťavnatá, lahodná, plná bílkovin a bude vám chutnat stejně jako ta klasická.
Budeme potřebovat
Jdeme na to:
-
A jdeme na to...
V podstatě je stejný jako u běžné sekané. Vše smícháme dohromady. Pro důkladné zapracování mouky je dobré míchání věnovat určitý čas. Cizrnová mouka je po smíchání s tekutinou lepivější než běžná mouka (ačkoliv lepek neobsahuje), proto jí stačí menší množství a maso krásně drží pohromadě.
-
Testovací vzoreček
Nevím, jak jste zvyklé vy, ale já si vždy oddělím kousek a upeču ho na malé pánvičce, abych zjistila, jak bude chutnat po upečení, zda je dostatečně slaná apod. Je-li degustace odsouhlasená, připravíme maso k pečení.
-
A může jít do formy
Na dotek těsto dost lepí, proto jsem jej pekla ve formě na biskupský chlebíček a v něm se sekaná upekla se skvěle. Formu stačí vystlat pečícím papírem, nanést těsto, rovnoměrně uhladit, formou trošku poklepat o stůl, aby se masová hmota hezky usadila, a může do trouby.
-
Pečení a potírání
Troubu si necháme rozehřát na 140-150 stupňů a pak do ní vložíme sekanou. Nepečte na více stupňů, ať ji zbytečně nevysušíte. Povrch necháme lehce zapéct a potom jej několikrát během pečení potřeme vodou (2-3x). Pečeme dle výkonu trouby a velikosti masa cca 45 – 60 minut.
Po upečení a vytažení z trouby ještě jednou povrch potřeme vodou a máme hotovo. -
Podávání
Sekanou podáváme teplou (oběd) i studenou (na večeři), v obou případech je výborná
Přílohou k obědové verzi jsou brambory nebo různé kaše (bramborová, bramborovo-celerová, bramborovo-hrášková, mrkvová, dýňová atd.). Po studenu se pak nejvíce hodí chleba nebo salát z čerstvé zeleniny (nebo obojí).