Název dnešního článku berte tak trošku s rezervou, ale konečně jsem se dostala k dlouho plánovanému záměru vysvětlit, jak je to s časováním stravy, a proč nemám ráda slogan šířící se sociálními sítěmi, že “kalorie nemají hodinky“, a proto je úplně jedno, kdy svůj denní příjem stravy zkonzumujete. Mnoho skutečných odborníků na výživu již tento názor vyvrátilo, přesto se objevuje dál a dál.
Dnes si ukážeme, proč je žádoucí i v kalorickém deficitu si stravu rozložit tak, aby téměř 3/4 celkového denního objemu byly zkonzumovány ráno a na oběd.
Teorie versus praxe
Pokud shazujete kila a máte nastavený denní kalorický příjem tak, abyste byli v kalorickém deficitu, pak je teoreticky fuk, kdy to spořádáte. Hubnout budete, neboť vaše energetická bilance je negativní (tedy v celkovém součtu dne vydáte ze sebe více energie, než přijmete).
Jenže toto je pouze jedním úhlem pohledu. Existuje několik dalších aspektů, které potvrzují, že správné načasování jídla, hraje celkovou klíčovou roli v našem organismu, a je vhodné na to pohlížet ze širšího spektra.
- Pokud si zvyknete přijímat nejméně kalorií dopoledne a největší část v odpoledních a večerních hodinách, co bude, až jednou skončí fáze kalorického deficitu a přidáte na stravě? Jo-jo efekt, tedy postupně vracející se kilogramy? Ano, dost možná!
- Výzkum v této oblasti, prováděný na lidech, ukázal následující: skupina několika desítek lidí měla přesně nastavený redukční režim na míru každého z nich. Polovina lidí zkonzumovala 70% jídla během vydatné snídaně a oběda a druhá polovina jedla pouze lehké snídaně a větší podíl kalorií přijala v podobně oběda a vydatné večeře.
Výsledkem po 3 měsících bylo, že zhubli všichni, ale první skupina osob zhubla v průměru o 2 kg více než druhá skupina a výrazně lepších parametrů dosáhli i v úbytku tukové hmoty, zejména v oblasti břicha. - Dalším, a ne zrovna zanedbatelným aspektem, proč se stále držet rad našich předků: snídej jako král, obědvej jako princ a večeřej jako chuďas, je to, že organismus lidí z první skupiny, kteří snědli dopoledne největší podíl ze své celodenní stravy, vykazoval již po 3 měsících lepší účinek inzulínu, což znamená, že tělo daleko efektivněji zpracovává cukry z potravy, jejich přeměnu na energii, případně na uložení a hladina krevního cukru je stabilnější. A toto nejenže ovlivňuje hubnutí, ale především celkové zdraví.
Shrnutí
Chcete-li hubnout efektivně, bezpečně, trvale a zdravě zároveň, večeřejte lehkou stravu a největší množství jídla (60-75 % denního kalorického příjmu) si dopřejte v podobě snídaně a oběda. Je to dáno i tím, že během dne jsme aktivní a energii potřebujeme, kdežto večer už nám stačí málo, už nemáme využití pro velký přísun energie. Kalorie hodinky nemají, ale naše orgány ano. Jde o biologické hodiny lidského těla – cirkadiální rytmus, který hraje klíčovou roli v našem metabolismu a využití energie v průběhu dne.