Novinka

Makový koláč s jablky

Spojení ovesných vloček, máku a jablek je dokonalou kombinací, jak výživově, tak chuťově. Doporučuji vyzkoušet tento lahodný, přirozeně sladký a vláčný koláč bez přidaného cukru i bez sladidel. Určitě mu přijdete na chuť. Jeho příprava je velmi jednoduchá.

Jaké benefity v sobě skrývá?

OVESNÉ VLOČKY – patří mezi nejzdravější obiloviny a díky svým hodnotám jsou nutričně velmi dobře vyvážené. Mají dlouhý sytící efekt a udržují stabilní hladinu krevního cukru. Jsou zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny a beta-glukanu. Zásobí nás spoustou stopových prvků a vitamínů řady B.
MÁK – v obsahu vápníku nemá mák konkurenci, obsahuje ho ze všech surovin jednoznačně nejvíc. Dále je to zdroj bílkovin, vlákniny, hořčíku a také zinku.
JABLKA – použijeme-li jablka i se slupkou, dodáme tělu velké množství tolik potřebné vlákniny a taky draslíku. Preferuji používat jablka česká, ideálně ze zahrádky.

Ingredience:


Těsto:
6 vajec
1 lžíce medu
200 g rozmixovaných ovesných vloček
100 g mletého máku
3-4 sladší jablíčka (dle velikosti)

Poleva (chcete-li ušetřit kalorie, nemusí být):
50 g kvalitní hořké čokolády
25 g stoprocentního rostlinného tuku

Postup:
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Rozmixujeme ovesné vločky. Nastrouháme jablka (doporučuji včetně slupky). Žloutky vymícháme s medem a ovesnými vločkami. Přidáme mletý mák (ochutnejte, ať není hořký!) a nastrouhaná jablka. Vše řádně promícháme.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do vypracované hmoty. Vše nalejeme do dortové formy, vystlané pečícím papírem.
Pečeme přibližně 45 minut (dle výkonu trouby) při 170 stupních. Poté necháme vychladnout.

Poleva:
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu nalámanou na kousky, do níž postupně a za stálého míchání (!) přidáváme tuk. Vše se spolu krásně propojí. Chvilku ji necháme chladnout a lehce zhoustnout. Poté s ní pocákáme upečený, studený koláč.
Tato poleva velmi dobře tuhne a hezky se leskne.
Pro efekt můžete, ale nemusíte, povrch koláče poprášit moučkovým erythritolem.

Energetická hodnota 1/8 koláče (bez polevy) je 270 kcal, toho 8,5 g cukru.

Sdílejte článek:

Facebook
LinkedIn

Sdílejte článek:

Kategorie blogu

Sociální sítě

Nejčtenější články

Krabicové mléko pod lupou

Dnes se zaměříme na otázky a odpovědi týkající se trvanlivého mléka, kolem něhož panuje spousta protichůdných informací, mýtů, ale také méně známých skutečností. Odpověď na otázku, zda je právě pro vás vhodnější kupovat mléko trvanlivé nebo čerstvé, není jednoznačná, ale třeba vám v rozhodnutí dnešní článek pomůže.

Blog

Další články

Krabicové mléko pod lupou

Dnes se zaměříme na otázky a odpovědi týkající se trvanlivého mléka, kolem něhož panuje spousta protichůdných informací, mýtů, ale také méně známých skutečností. Odpověď na otázku, zda je právě pro vás vhodnější kupovat mléko trvanlivé nebo čerstvé, není jednoznačná, ale třeba vám v rozhodnutí dnešní článek pomůže.

Přečíst článek »

Kategorie blogu

Sociální sítě

Nejčtenější články

Krabicové mléko pod lupou

Dnes se zaměříme na otázky a odpovědi týkající se trvanlivého mléka, kolem něhož panuje spousta protichůdných informací, mýtů, ale také méně známých skutečností. Odpověď na otázku, zda je právě pro vás vhodnější kupovat mléko trvanlivé nebo čerstvé, není jednoznačná, ale třeba vám v rozhodnutí dnešní článek pomůže.