Vaření Hubnutí Zdravý životní styl

Chyby při zdravém vaření, které mohou bránit hubnutí

Stravujete se zdravě, poctivě si vaříte, ale kila dolů nejdou? V dnešním článku vám prozradím 4 nejčastější chyby při zdravém vaření, kterých se lidé dopouštějí, a díky nimž lehce může docházet ke stagnaci hubnutí. 

Většina lidí si neuvědomuje, že nezáleží pouze na výběru surovin, ale i samotný způsob vaření a příprava jídla ovlivňuje celkovou kalorickou hodnotu. Také velmi často se do kalorického příjmu nezahrnují různá dochucovadla a další drobné ingredience. Nehledě na to, že si spousta lidí plete pojem zdravý a málo kalorický.

Na to vše se dnes spolu podíváme. 

Způsob přípravy pokrmů

Na malém příkladu si ukážeme, jak samotná technologie přípravy pokrmu, může udělat z nezdravého jídla zdravé, nebo taky opačně.

Smažení & pečení

Pokud si jídlo připravíte na pánvi plné oleje, jeho kalorická hodnota bude vysoká, i když použijete “zdravé” suroviny.

Jako příklad si uvedeme všem dobře známý a oblíbený bramborák. Klasický bramborák se běžně zařazuje mezi pokrmy pro redukci hmotnosti nevhodné. Podíváme-li se však na jeho základní složení, pak tam najdeme brambory, vejce, mléko, mouku, česnek a koření. Zaměníme-li mléko kravské za rostlinné (bez přídavku cukru) a mouku za celozrnnou, dostaneme kvalitní jídlo plné bílkovin a komplexních sacharidů. Co z bramboráku však dělá jídlo nezdravé, je samotná jeho příprava.

Pokud bramborák osmažíte na pánvi s olejem, bude jednou tolik kalorické. Zkuste ho dát do horkovzdušné fritézy nebo trouby a můžete se bez výčitek pustit do hodování. Pro křupavost lze povrch jen lehce zastříknout olejem ve spreji, ale nutné to není.

Omezte při přípravě pokrmů množství tuků, ať už oleje nebo másla!

Klasické smažení na pánvi používejte jen minimálně.

Dochucovadla, dipy, omáčky

I tyto potraviny se počítají do kalorického příjmu.

Jedna lžička hořčice vás samozřejmě nezabije, pokud ale do každého jídla přidáte tři lžíce hořčice, jednu lžíci kečupu, půl lžičky chilli omáčky, sójovou omáčku a rybí omáčku, můžete se dostat na 100 až 200 kalorií navíc, a to v dietě nechcete. 

Započítávejte proto do svého kalorického příjmu opravdu vše! 

Špatný odhad

Rozumím, že vážení a zapisování každé suroviny může být otravné. Pokud se však snažíte zhubnout, alespoň ze začátku si tím budete muset zkrátka projít. Já sama jsem si poctivě zapisovala všechny použité suroviny téměř 2 roky.

Lidé mají často špatný odhad na správné množství. Jedna brambora jim přijde málo, tak si dají rovnou čtyři. To samé platí o rýži, těstovinách a mnoha dalším ingrediencím, u se jen velmi těžko odhaduje množství a tím i kalorická hodnota.

Proto si raději vše ze začátku važte. Po čase získáte lepší odhad.

Zdravé automaticky neznamená nízkokalorické

Poslední a velmi častou chybou je mylný představa, že vše zdravé se může jíst v neomezeném množství.

Takové zdravé tuky, jako jsou oříšková másla, ořechy, avokádo, chia semínka a další, jsou hodně kalorické, a při velkém množství bývají důvodem, proč se vám nedaří hubnout.

Nikdy nedávejte rovnítko mezi pojmy zdravý a málo kalorický!

[instagram-feed]