Nízkokalorické ovocné řezy s želatinou

pinit

Zdravější a velmi chutná verze oblíbeného moučníku. Má nízký obsah kalorií, cukrů i nasycených mastných kyselin, tudíž ji přivítají nejen lidé redukující svou hmotnost, ale i diabetici nebo ti, jenž si hlídají krevní tuky (cholesterol). Vyzkoušejte, střídejte ovoce dle chuti a sezóny. Doporučuji to, jenž má v sobě méně cukru – jako je právě kiwi, ale také jahody, maliny, borůvky, ostružiny, jablko, mandarinky ap.

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 20 mins Čas vaření 40 mins Čas odpočinku 2 hrs Celkový čas 3 hod
Porce: 1 Kalorie: 525
Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Korpus

Postup přípravy

  1. Korpus

    Žloutky vymícháme se sladidlem, přidáme mouku, skořici a nakonec  tuhý sníh (vymíchaný z bílků a špetky soli).

    Těsto přeneseme do olejem lehce vymazané menší zapékací nádoby (já jsem měla 18×12 cm) a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme do zlatova. Na ověření, že je korpus opravdu správně upečený, použijeme špejlovou metodu (těsto se nesmí na šlejli lepit).

    Dáme vychladit a mezitím si připravíme vše, co budeme ještě potřebovat.

  2. Jogurtová směs na potření a želatina

    Směs na potření:

    Jogurt dohladka vymícháme s tvarohem a sladidlem. Můžeme dochutit i několika kapkami rumového extraktu.

    Želé vrstva:

    Agar uvaříme dle návodu na obalu.

    Místo agaru lze použít i želatinu dortovou.
  3. Dokončení dortíku

    Vychladlé těsto potřeme jogurtovou náplní, na kterou vyskládáme ovoce. Opatrně nalejeme nebo naneseme želatinu. Moučník necháme odležet, ideálně do druhého dne.

    Krájíme na kostičky nebo řezy.

Výživové údaje

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 525kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 18g28%
Nasycené tuky 4.99g25%
Cholesterol 517mg173%
Celkový obsah sacharidů 42g15%
Vláknina 13.98g56%
Cukry 14g
Bílkovina 40.99g82%

Vápník 407 mg

* Procentní denní hodnoty jsou založeny na 2 000 kalorické stravě. Vaše denní hodnota může být vyšší nebo nižší v závislosti na vašich kalorických potřebách.

Poznámka

Moučník v této verzi odpovídá zásadám zdravé výživy. Použitím celozrnné mouky ze špaldy podstatně navýšíte množství vlákniny a současně zachováte “nadýchanost” korpusu. Jogurt bez tuku (i tvaroh) neztratí nic na chuti a zároveň nezvýší množství nezdravých nasycených mastných kyselin. Na vymazání formy doporučuji řepkový olej.

Na želé hmotu používám agar pro jeho čistě přírodní rostlinné složení (navíc je bez přidaného cukru a jakýchkoliv dalších látek). Má velmi dobrou želírovací schopnost. Lze jej dochutit citronovou šťávou, případně sladidlem, ale nutné to není.

Dortík jsem rozkrájela na 8 kostiček o velikosti přibližně 5×5 cm. Kalorická hodnota jedné pak vycházela na 70 kcal.

Receptová karta - Powered by WP Delicious

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

[instagram-feed]