Zdravější a velmi chutná verze oblíbeného moučníku. Má nízký obsah kalorií, cukrů i nasycených mastných kyselin, tudíž ji přivítají nejen lidé redukující svou hmotnost, ale i diabetici nebo ti, jenž si hlídají krevní tuky (cholesterol). Vyzkoušejte, střídejte ovoce dle chuti a sezóny. Doporučuji to, jenž má v sobě méně cukru – jako je právě kiwi, ale také jahody, maliny, borůvky, ostružiny, jablko, mandarinky ap.
Nízkokalorické ovocné řezy s želatinou
Korpus
Postup přípravy
-
Korpus
Žloutky vymícháme se sladidlem, přidáme mouku, skořici a nakonec tuhý sníh (vymíchaný z bílků a špetky soli).
Těsto přeneseme do olejem lehce vymazané menší zapékací nádoby (já jsem měla 18×12 cm) a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme do zlatova. Na ověření, že je korpus opravdu správně upečený, použijeme špejlovou metodu (těsto se nesmí na šlejli lepit).
Dáme vychladit a mezitím si připravíme vše, co budeme ještě potřebovat.
-
Jogurtová směs na potření a želatina
Směs na potření:
Jogurt dohladka vymícháme s tvarohem a sladidlem. Můžeme dochutit i několika kapkami rumového extraktu.
Želé vrstva:Agar uvaříme dle návodu na obalu.
Místo agaru lze použít i želatinu dortovou. -
Dokončení dortíku
Vychladlé těsto potřeme jogurtovou náplní, na kterou vyskládáme ovoce. Opatrně nalejeme nebo naneseme želatinu. Moučník necháme odležet, ideálně do druhého dne.
Krájíme na kostičky nebo řezy.
-
Porce 1
- Množství na porci
- Kalorie 525kcal
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 18g28%
- Nasycené tuky 4.99g25%
- Cholesterol 517mg173%
- Celkový obsah sacharidů 42g15%
- Vláknina 13.98g56%
- Cukry 14g
- Bílkovina 40.99g82%
- Vápník 407 mg
* Procentní denní hodnoty jsou založeny na 2 000 kalorické stravě. Vaše denní hodnota může být vyšší nebo nižší v závislosti na vašich kalorických potřebách.
Poznámka
Moučník v této verzi odpovídá zásadám zdravé výživy. Použitím celozrnné mouky ze špaldy podstatně navýšíte množství vlákniny a současně zachováte “nadýchanost” korpusu. Jogurt bez tuku (i tvaroh) neztratí nic na chuti a zároveň nezvýší množství nezdravých nasycených mastných kyselin. Na vymazání formy doporučuji řepkový olej.
Na želé hmotu používám agar pro jeho čistě přírodní rostlinné složení (navíc je bez přidaného cukru a jakýchkoliv dalších látek). Má velmi dobrou želírovací schopnost. Lze jej dochutit citronovou šťávou, případně sladidlem, ale nutné to není.
Dortík jsem rozkrájela na 8 kostiček o velikosti přibližně 5×5 cm. Kalorická hodnota jedné pak vycházela na 70 kcal.