Hruškovo-mandlový crumble s vlákninou

se sníženým obsahem cukru a bez nasycených tuků
pinit Zobrazit galerii 3 fotografie

Původní crumble vznikl v období 2. světové války, kdy byl nedostatek některých potravin, jako úspornější verze sladkého koláče. Dnes už crumble obsahuje spoustu másla, cukru, mouky, ovoce a také se podává s různými krémy nebo kopcem šlehačky. My, co myslíme na svou figuru i zdraví, si vystačíme s odlehčenou, ale i tak skvělou verzí, která může být vhodnou snídaní nebo dezertem ke kávě.

Osladit si jej můžeme javorovým sirupem, ale pokud chcete ušetřit cukr, a málo sladká chuť vám nevadí, nemusíte doslazovat vůbec nebo použít nekalorické sladidlo.

Tento dezert je sestavený tak, aby obsahoval dostatek vlákniny, která nezpůsobí paniku v krevním cukru, ale pokud jste diabetik, je potřeba počítat i s cukrem v přidaném ovoci.

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 13 mins Čas vaření 7 mins Celkový čas 20 min
Porce: 1 Kalorie: 380
Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Popis

Hrušky jsem zvolila konzervované od firmy Giana s nízkým obsahem cukru. V plechovce jsou 3 půlky, na 1 porci jsem použila 1 kus. Mandle jsem si přes moc nechala změknout ve vodě, aby to mixér lépe zvládl🙂. Pokud máte sušené švestky tvrdé jako kámen, namočte je také 😉

Do mixéru jsem dala 35 g celozrnných ovesných vloček, 50 ml sójového mléka, 1/2 ČL skořice, 10 g předem namočených neloupaných mandlí, 1 PL drceného lněného semínka a ještě tak 0,5 dc vody. Z té 1/2 hrušky jsem polovinu vhodila do mixéru a druhou ještě odložila stranou. Chcete-li osladit, přidejte sladidlo.
Vše rozmixujeme několika pulzy, ne úplně na kaši, ale tak nějak přiměřeně.

Zapékací misku lehce vytřeme řepkovým olejem a směs z mixéru do ní přendáme. Odložený kousek hrušky a 10 g měkkých sušených švestek nakrájíme na kousíčky a lehce vmícháme do směsi.

5 g ovesných vloček zakápneme čekankovým sirupem a případně ještě troškou vody a uděláme posypku. S vodou opatrně, záleží na savosti vloček, někdy stačí opravdu maličko. Mělo by to udělat takové hrudky, kterými posypeme povrch crumble.

Zapékala jsem v horkovzdušné fritéze na 180 stupňů 7 minut, kdy povrch lehce zezlátnul a byl hezky křupavý.
 

Ingredience

Výživové údaje

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 380kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 12.4g20%
Nasycené tuky 1.3g7%
Celkový obsah sacharidů 45.7g16%
Vláknina 15.4g62%
Cukry 16g
Bílkovina 10.5g21%

Vápník 157 mg

* Procentní denní hodnoty jsou založeny na 2 000 kalorické stravě. Vaše denní hodnota může být vyšší nebo nižší v závislosti na vašich kalorických potřebách.

Klíčová slova: crumble, dezerty, fitdezert, sladké, rychlérecepty
Receptová karta - Powered by WP Delicious

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

[instagram-feed]