Článek

Šťavnatá krůtí sekaná se žampiony a paprikou

Sekaná je oblíbeným pokrmem mnoha z nás. Klasické spojení masa vepřového a předního hovězího není pro hubnutí úplně ideální pro velký obsah tuku. Krůtí maso má podstatně menší obsah tuku (do 10%) a připravíte-li ji správně, bude šťavnatá, lahodná, plná bílkovin a bude vám chutnat stejně jako ta klasická.

Co budeme potřebovat:

• krůtí mleté maso 500 g (nejlepší je mleté doma, ale dá se koupit už i obchodní síti)
• 1 vejce
• 40 g cizrnové mouky (nemáte-li, můžete nahradit špaldovou nebo klasickou pšeničnou)
• česnek
• žampiony (krájené na kousky)
• paprika čerstvá (na kostičky)
• zelené bylinky
• na dochucení: sůl (já použila sůl černou), mletý pepř nebo chilli, lahůdkové droždí (např. Tebi), můžete přidat i sypké polévkové koření (např. z DM)

základní suroviny

A jdeme na její výrobu

Postup:

V podstatě je stejný jako u běžné sekané. Vše smícháme dohromady. Pro důkladné zapracování mouky je dobré míchání věnovat určitý čas. Cizrnová mouka je po smíchání s tekutinou lepivější než běžná mouka (ačkoliv lepek neobsahuje), proto jí stačí menší množství a maso krásně drží pohromadě.

vše dáme do mísy

Testovací vzoreček

Nevím, jak jste zvyklé vy, ale já si vždy oddělím kousek a upeču ho na malé pánvičce, abych zjistila, jak bude chutnat po upečení, zda je dostatečně slaná apod. Je-li degustace odsouhlasená, připravíme maso k pečení.

ochutnávka

A může jít do formy

Na dotek těsto dost lepí, proto jsem jej pekla ve formě na biskupský chlebíček a v něm se sekaná upekla se skvěle. Formu stačí vystlat pečícím papírem, nanést těsto, rovnoměrně uhladit, formou trošku poklepat o stůl, aby se masová hmota hezky usadila, a může do trouby.

před pečením

Pečení a potírání

Troubu si necháme rozehřát na 140-150 stupňů a pak do ní vložíme sekanou. Nepečte na více stupňů, ať ji zbytečně nevysušíte. Povrch necháme lehce zapéct a potom jej několikrát během pečení potřeme vodou (2-3x). Pečeme dle výkonu trouby a velikosti masa cca 45 – 60 minut.
Po upečení a vytažení z trouby ještě jednou povrch potřeme vodou a máme hotovo.

po upečení

Podávání

Sekanou podáváme teplou (oběd) i studenou (na večeři), v obou případech je výborná 🙂
Přílohou k obědové verzi jsou brambory nebo různé kaše (bramborová, bramborovo-celerová, bramborovo-hrášková, mrkvová, dýňová atd.). Po studenu se pak nejvíce hodí chleba nebo salát z čerstvé zeleniny (nebo obojí).

Sdílejte článek:

Facebook
LinkedIn

Sdílejte článek:

Blog

Další články

Co vlastně pijeme, když si nalijeme trvanlivé mléko z krabice?

Dnes se zaměříme na otázky a odpovědi týkající se trvanlivého mléka, kolem něhož panuje spousta protichůdných informací, mýtů, ale také méně známých skutečností. Odpověď na otázku, zda je právě pro vás vhodnější kupovat mléko trvanlivé nebo čerstvé, není jednoznačná, ale třeba vám v rozhodnutí dnešní článek pomůže.

Přečíst článek »