Recepty

Šťavnatá krůtí sekaná se žampiony a paprikou

Sekaná je oblíbeným pokrmem mnoha z nás. Klasické spojení masa vepřového a předního hovězího není pro hubnutí úplně ideální pro velký obsah tuku. Krůtí maso má podstatně menší obsah tuku (do 10%) a připravíte-li ji správně, bude šťavnatá, lahodná, plná bílkovin a bude vám chutnat stejně jako ta klasická.

Co budeme potřebovat:

• krůtí mleté maso 500 g (nejlepší je mleté doma, ale dá se koupit už i obchodní síti)
• 1 vejce
• 40 g cizrnové mouky (nemáte-li, můžete nahradit špaldovou nebo klasickou pšeničnou)
• česnek
• žampiony (krájené na kousky)
• paprika čerstvá (na kostičky)
• zelené bylinky
• na dochucení: sůl (já použila sůl černou), mletý pepř nebo chilli, lahůdkové droždí (např. Tebi), můžete přidat i sypké polévkové koření (např. z DM)

základní suroviny

A jdeme na její výrobu

Postup:

V podstatě je stejný jako u běžné sekané. Vše smícháme dohromady. Pro důkladné zapracování mouky je dobré míchání věnovat určitý čas. Cizrnová mouka je po smíchání s tekutinou lepivější než běžná mouka (ačkoliv lepek neobsahuje), proto jí stačí menší množství a maso krásně drží pohromadě.

vše dáme do mísy

Testovací vzoreček

Nevím, jak jste zvyklé vy, ale já si vždy oddělím kousek a upeču ho na malé pánvičce, abych zjistila, jak bude chutnat po upečení, zda je dostatečně slaná apod. Je-li degustace odsouhlasená, připravíme maso k pečení.

ochutnávka

A může jít do formy

Na dotek těsto dost lepí, proto jsem jej pekla ve formě na biskupský chlebíček a v něm se sekaná upekla se skvěle. Formu stačí vystlat pečícím papírem, nanést těsto, rovnoměrně uhladit, formou trošku poklepat o stůl, aby se masová hmota hezky usadila, a může do trouby.

před pečením

Pečení a potírání

Troubu si necháme rozehřát na 140-150 stupňů a pak do ní vložíme sekanou. Nepečte na více stupňů, ať ji zbytečně nevysušíte. Povrch necháme lehce zapéct a potom jej několikrát během pečení potřeme vodou (2-3x). Pečeme dle výkonu trouby a velikosti masa cca 45 – 60 minut.
Po upečení a vytažení z trouby ještě jednou povrch potřeme vodou a máme hotovo.

po upečení

Podávání

Sekanou podáváme teplou (oběd) i studenou (na večeři), v obou případech je výborná 🙂
Přílohou k obědové verzi jsou brambory nebo různé kaše (bramborová, bramborovo-celerová, bramborovo-hrášková, mrkvová, dýňová atd.). Po studenu se pak nejvíce hodí chleba nebo salát z čerstvé zeleniny (nebo obojí).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

[instagram-feed]