Je tento recept určený i pro vás? 😉
…. jsem přesvědčená, že ano ! Vlastně mě vůbec nenapadá žádná kontraindikace, pro kterou by byl nevhodný. Máte-li laktózovou intoleranci, vyměňte klasický jogurt za pro vás vhodnější formu. Jste-li diabetik, pak počítejte, že v této celé porci, tak jak je uvedena v receptu, je kolem 10-15g cukru. Je-li to na vás moc, snižte množství banánu nebo jej vynechejte úplně, obsah cukru rapidně poklesne. Hubnete-li, pak směle do tohoto receptu. Ideální snídaně nebo dopolední svačinka, pokud zrovna máte den, kdy si potřebujete „osladit život“ ;-).
A pro ty z vás, pro které je všechno „zdravé“ podezřele nedůvěryhodné :), vyzkoušejte….. Taky jsem kdysi mezi vás patřila. U nás se vždy vařila typicky česká kuchyně a možná ještě daleko „propracovanější“ – tuk je přece nositelem chuti a cukr je na nervy…. Když jste mladí, neřešíte to, ale když je vám pade a krevní hodnoty začínají nebýt zrovna optimální, cifra na váze je závratná, najednou to vidíte jinak. A je vždy lepší tomuto předcházet, než být v pozici toho, kdo se chytá záchranného kruhu.
Zdravá výživa není nechutná, ani drahá, jen je potřeba vědět, co tělu prospívá a co už ne. A taky neupnout se na pár konkrétních surovin a ty používat pořád dokola. Strava musí být pestrá, protože jako u všeho, tak i u zdravých surovin platí, že „všeho moc, škodí“.
Rýžovo-mandlové bezlepkové lívanečky s omega3 jogurtem, ovocem a čokoládovým přelivem
Popis
► Proč jsem zvolila pro dnešní recept zrovna toto složení?
- RÝŽOVÁ MOUKA CELOZRNNÁ - je bezlepková, ale to je i klasická mouka z bílé rýže. U té ovšem bezlepkovostí její benefity končí. Pokud použijete celozrnnou variantu, stále bude bez lepku, ale bude mít v sobě i bílkoviny a vlákninu, takže prodlouží pocit sytosti, nerozkolísá krevní cukr a prospěje trávení.
- MANDLOVÁ MOUKA - je rovněž bez lepku, takže tu rýžovou vhodně doplňuje a navíc svým velkým obsahem nenasycených mastných kyselin (zdravých tuků), vitamínů i minerálů prospěje srdci, cévám, mozku a vůbec celému tělu. Pár mandlí denně určitě prospěje každému.
- BANÁN - banány jsou pro hubnoucí a diabetiky přinašečem velkého množství cukru, ačkoliv jinak jsou zdraví velmi prospěšné. Pro snížení glykemického indexu (a nejen pro něj), je vhodnější jíst banány mírně zelené a bez tepelné úpravy. Banány ovšem zrají doma rychleji, než bychom si přáli, a čím jsou zralejší, tím více cukru v sobě mají. V případech přezrálých banánů je dobrá volba využít jejich přirozenou sladkost do pokrmů, jako je třeba tento. U diabetiků ale pozor, aby to množství cukru pro vás nebylo již kontraproduktivní!
- ŘEPKOVÝ OLEJ - jednoznačně nejlepší olej pro tepelnou úpravu. Má optimální složení mastných kyselin omega 6 a omega 3 a snese i velmi vysoké teploty, aniž by měnil své složení. Hlavně jej nenahrazujte tukem kokosovým, neboť tím možná "vylepšíte chuť", ale pokazíte veškeré zdravotní přínosy. Pro jednou se samozřejmě nic nestane, ale pravidelně jej používat, je špatná volba.
- ODTUČNĚLÝ JOGURT - máslový tuk obsažený ve smetanových jogurtech zbytečně a nevhodně navyšuje příjem tuků. Daleko lepší je koupit si jeho beztukovou variantu a dodat do něj chybějící tuk například formou LNĚNÉHO OLEJE, který patří mezi největší zdroje omega3 mastných kyselin, které jsou pro nás nenahraditelné, sami si je vyrobit neumíme a ve stravě jich všichni máme nedostatek.
- SKOŘICE - skořici patří jednoznačně mezi velmi zdravé koření. Účinně snižuje množství krevních tuků a má i značné antibakteriální účinky. Máte-li obavy z na internetu všudypřítomného strašáka jméne "kumarin", tak vězte, že jeho vysoké dávky vedly k poškození zdraví pouze u laboratorních zvířat, u lidí to doposud prokázáno nebylo. Navíc denní doporučovaná, bezpečná a zdraví prospěšná dávka skořice odpovídá asi 1/2 až 1 čajové lžičce. Chcete-li však riziko příjmu kumarinu eliminovat na naprosté minimum a skořici používat, tak volte SKOŘICI CEJLONSKOU, která jej má pouze zanedbatelné množství. Běžně používaná SKOŘICE KASIA, jej obsahuje podstatně více. Ale ani v tomto případě není důvod pro paniku. Potenciálně rizikové mohou být různé doplňky stravy, které mohou obsahovat vyšší množství této látky, než jste schopni přijat v potravě.
- HOŘKÁ ČOKOLÁDA - při jejím výběru je podstatné, aby na prvním místě ve složení figurovalo kakao. Čím více kakaa, tím méně cukru a dalších příměsí. Jen taková čokoláda je zdravá a čtvereček denně (nebo ob den) vám rozhodně neublíží, ani po něm nepřiberete.
Ingredience
Postup přípravy
-
Těstíčko
Do mixéru vhodíme banán, obě mouky, vodu (radši méně a v případě potřeby dolejeme - těstíčko musí být trošku hustější, aby lívanečky držely tvar), sůl, sladidlo, 1 ČL oleje = a vše rozmixujem.
Z uvedeného množství usmažíme cca 5 lívanečků o průměru 8 cm. Uvedené nutriční hodnoty jsou za celé toto množství včetně přízdob.
-
Smažení
Celou plochu pánve si vytřeme 1 ČL řepkového oleje a smažíme menší či větší lívanečky hezky po obou stranách dozlatova. Těsto se nelepí, krásně se smaží a lehce se otáčí.
-
Omega 3 jogurt
Jogurt smícháme se lněným olejem, skořicí a přisladíme (sladidlem nebo javorovým sirupem).
-
Čokopřeliv
Kousek čokolády dáme do malé mističky, přidáme 1 PL vody a dáme na několik vteřin do mikrovlnky. Hlídáme, aby se čokoláda nespálila. Jakmile povolí, misku vytáhneme a lžičkou propojíme čokoládu s vodou, abychom získali tekutou hmotu, kterou celý pokrm přelijeme.
-
Dokončení
Talíř polijeme polovinou čokoládové hmoty, naskládáme věžičku z lívanečků a každý promažeme lžičkou jogurtu. Ovocem pak dozdobíme nebo jej můžeme pokrájet na menší kousky a proložit je i mezi lívance.
Dobrou chuť ♥
Výživové údaje
Porce 1
- Množství na porci
- Kalorie 423kcal
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 22g34%
- Nasycené tuky 2.8g14%
- Celkový obsah sacharidů 45g15%
- Vláknina 6.2g25%
- Cukry 13.4g
- Bílkovina 10.4g21%
- Vápník 102 mg
* Procentní denní hodnoty jsou založeny na 2 000 kalorické stravě. Vaše denní hodnota může být vyšší nebo nižší v závislosti na vašich kalorických potřebách.