Článek

Skutečná pravda o lepku: Kdy škodí a kdy je jen zbytečným strašákem?

Až zase někde narazíte na tvrzení, že po pečivu s lepkem se tloustne, a proto je nejlepší ho ze stravy úplně vyřadit, rovnou takový článek zavřete. Je to nesmysl – jeden z nejčastějších a nejvíce rozšířených mýtů o hubnutí. Pokud jste zdraví, nenechte se tímto názorem zmást. Nejenže to tak vůbec nefunguje, ale naopak si tím můžete zdravotně uškodit – přivodit si nedostatek některých důležitých živin a navíc zbytečně utrácet. Zajímá vás proč? Čtěte dál…

Jak málo nám mnohdy stačí…..

Celé to „bezlepkové šílenství“ odstartovalo zhruba před 15 lety… a kde jinde než v Americe. Největší zásluhu na tom měly – jak jinak – světoznámé celebrity. Ačkoli většina z nich o výživě a jejím vlivu na zdraví neví zhola nic, jejich vliv na veřejné mínění je obrovský.

Stačilo, aby odjakživa štíhlá a mediálně sledovaná oscarová herečka Gwyneth Paltrow začala vychvalovat, jak snadno hubne díky bezlepkové stravě. Samozřejmě nezůstaly pozadu ani další hvězdy showbyznysu. A výsledek? Bezlepkové potraviny mizely z obchodů rychlostí blesku.

Na jednu stranu to může působit úsměvně – na druhou ale i trochu smutně. Jak snadno se lidé nechají ovlivnit, zejména pokud jde o hubnutí. Bez ověření, bez pochopení souvislostí, bez skutečných důkazů.

Lepek je v tom nevinně

A teď zpátky k lepku. I když naše strava často obsahuje spoustu nezdravých věcí, lepek mezi ně nepatří. Nezpůsobuje přibírání a není pravda, že bez lepku se automaticky hubne. Lepek je rostlinná bílkovina, která se přirozeně vyskytuje v některých obilninách, a navíc se často přidává do mnoha potravin.Úplné vyřazení lepku není jednoduché a pro většinu lidí je zbytečné, někdy dokonce i nevhodné nebo nebezpečné (více o tom níže). Zdravý trávicí systém si s lepkem zpravidla snadno poradí a nečiní mu problém.Jiná situace nastává, pokud vám lékař diagnostikuje celiakii, neceliakální senzitivitu na lepek nebo alergii. V takovém případě se bezlepková strava většinou stává vaším doživotním společníkem.

Svobodné rozhodnutí, které se nemusí vyplatit

Je velkou chybou, když si lidé s trávicími potížemi samostatně diagnostikují nesnášenlivost lepku a automaticky ho vyřadí ze stravy. Pravá příčina potíží totiž často není lepek a většinou ani nebývá. Procento lidí s prokazatelnou intolerancí lepku je totiž poměrně nízké. Například počet diagnostikovaných celiatiků v Česku byl v roce 2019 „jen“ kolem 25 000 (zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky – ÚZIS ČR). Přesto se dnes kolem sebe setkáváme s množstvím lidí, kteří drží „bezlepkovou dietu“ – často ani nevědí proč.

Samovolným vyřazením lepku ze stravy si můžete spíše uškodit, zejména pokud skutečně trpíte celiakií. Pokud přestanete lepek dlouhodobě přijímat a pak podstoupíte lékařské vyšetření, mohou být symptomy nemoci (například protilátky v krvi či změny střevní sliznice) již neprůkazné. Výsledky testů tak mohou být falešně negativní – ne kvůli chybě lékaře, ale proto, že jste lepek sami vyřadili.

Znovuzařazení lepku do jídelníčku pak často způsobí nové obtíže, které člověk často bagatelizuje nebo řeší jen léky, protože mu bylo řečeno, že celiakii nemá. Až postupem času se potíže zhorší natolik, že se opět vrátí k lékaři, bývá diagnóza celiakie potvrzena – a za tu dobu již mohly nastat i nevratné změny v organismu.

Proto je základem úspěšné léčby celiakie včasná a správná diagnóza.

‼️ Pokud jste se už rozhodli jíst bez lepku, a později jdete s trávicími problémy k lékaři, vždy ho o tom informujte!

Za špatné trávení často mohou bakterie tenkého střeva

Jak už bylo řečeno, pravděpodobnost, že za vaše trávicí potíže stojí celiakie, je relativně nízká. Častější příčinou bývá tzv. syndrom dráždivého tračníku nebo bakteriální přerůstání v tenkém střevě (SIBO). Tímto problémem dnes trpí každý třetí až čtvrtý člověk. I tento stav je potřeba řešit, ale o podrobnostech si můžeme povídat jindy.

Pokud se vaše potíže opakují, vždy se obraťte na svého praktického lékaře, který vás správně vyšetří a nasměruje na potřebná vyšetření.

Důrazně vás také varuji před různými „diagnostickými“ metodami, které nejsou vědecky podložené – například vyšetření z vlasu, nehtu, telepatie na dálku, analýzy jazyka či oka, biorezonance a podobně. Tyto postupy nemají žádnou diagnostickou hodnotu a často jsou jen zbytečnou finanční zátěží.

Další důvody, proč se lepku dobrovolně nezříkat


  • Žádný vědecký důkaz pro zdravé
    Doposud neexistuje žádná seriózní vědecká studie, která by prokázala, že vyloučení lepku u zdravých lidí přináší nějaký zdravotní benefit. Naopak, bez lepku se můžete ochudit o celou řadu kvalitních potravin a v extrémních případech i o důležité živiny.


    Vyšší finanční náklady
    Bezlepkové potraviny jsou často několikanásobně dražší než jejich klasické verze. Proč tedy zbytečně přispívat k bezlepkovému byznysu, když to není nezbytné? Nálepku „gluten free“ dnes najdete skoro na všem – od potravin přes vitamíny a kosmetiku až po pastu na zuby. Výrobci reagují na poptávku, takže pokud jedete v bezlepku bez zdravotního důvodu, škodíte hlavně sami sobě.


    Mýtus o zdravější a lehčí potravě
    Lepek funguje jako přírodní pojivo, které dodává pečivu vláčnost, strukturu a objem. Když ho odstraníte, musí se do výrobku přidat náhrady – často škroby, tuky a další složky, které zvyšují nejen cenu, ale i kalorickou hodnotu. To spolu s nedostatkem vlákniny způsobuje, že bezlepková strava může paradoxně podporovat nárůst hmotnosti více než ta běžná.

Lepek, nelepek a hubnutí

Jste-li zdraví a chcete zhubnout, vůbec neřešte, jestli pečivo obsahuje lepek nebo ne. Mnohem důležitější je vyměnit bílou mouku za celozrnnou. Vláknina z celozrnných výrobků totiž našemu trávení moc prospívá a zároveň podpoří i hubnutí. Bílá mouka se v těle chová podobně jako řepný cukr – rychle se vstřebává a organismus na ni reaguje obdobně. Navíc k plnému nasycení potřebujete větší množství bílého pečiva, ale to vás zasytí jen na krátkou dobu. Tělo pak přebytečnou energii, kterou nestačí okamžitě využít, ukládá do tukových zásob.

Pár slov ke skutečným celiatikům

Na závěr bych chtěla pár slov věnovat těm z vás, kterým byla celiakie nebo některá z jejích forem diagnostikována a bezlepková strava se stala nezbytností.

Pro vás je to cesta ke zdraví a návrat k plnohodnotnému životu. Vím, že bezlepková dieta je náročná a výrazně omezuje výběr potravin. Přesto máte štěstí, že celiakie není nevyléčitelnou nebo vážně ohrožující diagnózou. Když se k ní postavíte čelem, máte už z poloviny vyhráno.

Vždy ale naslouchejte radám svého lékaře a bezlepkovou dietu nepodceňujte. Momentálně je to jediná dostupná cesta, ale věda intenzivně pracuje na nových možnostech léčby, takže možná jednou bude řešení jednodušší a pohodlnější.

Sdílejte článek:

Facebook
LinkedIn

Sdílejte článek:

Blog

Další články