Čekankový sirup je něco jako růže mezi trním. Jde o sladidlo tzv. nové generace, které se pyšní nízkým počtem kalorií a vysokým obsahem vlákniny zvané inulin. Jak již název napovídá, vyrábí se z čekanky, konkrétně z jejího kořene. Pro svůj nízký glykemický index, je doporučován nejen hubnoucím, ale i diabetikům. Skvěle chutná, má konzistenci medu, cenově je dostupný. Ale jako všechno, i on má svoje pro a proti. Podívejme se dnes spolu na něj trošku podrobněji, a možná se dozvíte i nejednu novou informaci.
Čekanka, kdysi lidově zvaná Hanička či koření kozího cecku
Čekanka obecná byla od nepaměti cennou léčivou bylinou, která dříve běžně rostla na loukách, polích i kolem cest. V průběhu let dostala mnoho pojmenování. Kromě dvou výše uvedených, se jí říkalo i bylina svatého Petra, cigorka, čaganka nebo polní locika.
Setkat se s ní můžeme i dnes, i když už ne v tak velkém množství, jako za dob našich babiček. Splést si ji s jinou rostlinou snad nelze, její namodralé kvítky (s variantami od bílé do růžové) jsou zkrátka nezaměnitelné. Léčivé jsou květy, nať, listy i kořen.
Zhruba před půl stoletím se přišlo na to, že její kořen obsahuje mimořádně vysoké procento inulinu, tedy tělu prospěšné vlákniny, a čekanka se pro tyto účely začala pěstovat cíleně (druh: čekanka obecná setá).
Z jejího kořene se nevyrábí jen sirup a doplňky stravy, ale i čekanková káva, tzv. cikorka nebo se jím vylepšuje chuť piva.
Čekankový sirup – složení
Čekankových sirupů najdeme dnes na trhu celou řadu. Nejznámějším, a asi i nejpoužívanějším, je Čekankový sirup originál, který obsahuje 98% extraktu z kořene čekanky a zbývající 2% tvoří zvlhčující látka glycerol E422, medové aroma (popř. karamel) a stopové množství umělého sladidla sukralózy E955, jenž dodává sirupu sladivost blízkou klasickému cukru.
K dostání je i 100% přírodní verze čekankového sirupu (s označením “natural”), která má však podstatně nižší sladivost než výše zmíněná varianta.
Čekankový sirup a jeho využití
Navzdory tomu, že se všude dočtete, že je vhodný do studené i teplé kuchyně, doporučuji jej používat především v té studené. O důvodech proč jej raději nezahřívat, si napíšeme níže.
Energetické hodnoty
Denní doporučená dávka čekankového sirupu se udává mezi 10 – 30 gramy. Při pravidelné konzumaci je vhodné držet se spíše té dolní hranice.
Pro představu uvádím, že do 1 polévkové lžíce se vejde přibližně 10 gramů a toto množství nám dodá pouhých 15 kcal, ale zato 7 gramů vlákniny, což je opravdu hodně. Ale čtěte dále !
Je tedy čekankový sirup “superpotravinou”?
Na tuto otázku není úplně jednoznačná odpověď, proto ve zkratce uvedu jeho pozitiva i negativa, a negativa dále vysvětlím.
PROČ ANO | PROČ NE |
1. V zásadě se jedná o sladidlo přírodní | 1. Mnoha lidem jeho konzumace vyvolává potíže |
2. Obsahuje inulin, který je prebiotikem pro naše střeva | 2. Může zhoršovat některé druhy alergií |
3. Má příjemnou chuť, bez typické “pachuti” jiných náhražek cukru | 3. Na sladkou chuť lehce vzniká závislost |
4. Je doporučován i diabetikům a prediabetikům | 4. Nízká termostabilita, citlivost na nízké Ph |
Co je INULIN
Inulin je považován za prospěšný druh rozpustné vlákniny, která podporuje růst a množení “správných” střevních bakterií. Za normálních okolností jde o velmi užitečné prebiotikum.
Čekanka není zdaleka jeho jediným zdrojem. Inulin obsahují například i :
- banány
- topinambury
- jablka
- chřest
- cibule a cibuloviny obecně
- česnek atd.
Inulin prochází našim tělem v nezměněné podobě. V pohodě odolá agresivním žaludečním šťávám i trávícím enzymům tenkého střeva. Jeho role začíná v momentě, kdy doputuje do tlustého střeva, kde je očekáván našimi střevními bakteriemi, které ho začnou rozkládat. Je to pro ně vítaný zdroj živin, díky němuž mohou růst a množit se, a nepřímo tak eliminovat přítomnost nežádoucích bakterií. Inulín získaný z potravy má i nemalý protizánětlivý efekt.
Takto hezky by to vypadalo v “ideálním světě”. Ale co si budeme povídat …. ideální svět neexistuje, aspoň ne pro všechny. I inulin může mít své negativní stránky – čtěte dále.
Odvrácená tvář inulinu
Určitě mnoho lidí mi potvrdí, že čekankový sirup jim působil takové potíže, že ho museli zavrhnout. Jak se může stát, že se po zdravé vláknině cítíte špatně?
Odpovědí jsou 2 hlavní důvody:
- Protože “všeho moc škodí“. Inulin, zejména v koncentrované podobě, může tyto problémy vyvolat jednorázově nebo i trvale. Čekankový sirup, a také mnohé výživové doplňky nebo čistý inulin v prášku či tabletkách, jsou jeho koncentrovanou podobou. Mnoha lidem mohou být přínosem, ale bohužel také nemusí.
- Inulin je polymer fruktózy – tedy polysacharid (cukr) spadající do skupiny látek označovaných zkratkou FODMAP (Fermentovatelné Oligosacharidy, Disacharidy, Monosacharidy a Polyoly), tedy těch, které rychle kvasí (fermentují) ve střevě. A toto bývá kámen úrazu u spousty lidí.
V případě osob majících nějakým způsobem narušené trávení, mezi něž patří například častá plynatost, pálení žáhy, zácpa, průjmy, medicínsky nevysvětlitelné opakované bolesti a nafouknutí břicha ap., což jsou možné příznaky narušené střevní mikroflóry či dráždivého tračníku, ale spadají sem i diagnostikované nemoci jako Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a některé druhy alergických potíží (především kožních a astmatických), může inulin tyto problémy zhoršovat nebo vyvolávat.
Jak zjistím, jestli inulin nedělá potíže zrovna mně?
I na tuto otázku není úplně jednoduchá odpověď.
U někoho se potíže projeví hned, u jiného časem, další jej toleruje zcela bez problémů.
► Pokud patříte mezi ty, kteří reagují na tuto složku potravy ihned, pak se to projeví na vašem diskomfortu v rámci několika minut až hodin po jeho požití. Vysledujte tedy, zda vašim potížím nepředcházela konzumace stravy s inulinem. Pokud ano, a zvláště, stane-li se to opakovaně, vyřaďte jej ze svého jídelníčku! Není to jediná vláknina, v pohodě ji nahradíte vlákninou z jiných, pro vás neproblémových zdrojů.
► Může se však stát, že dlouhé měsíce vám to žádné těžkosti nedělá, čekankovým sirupem si vylepšujete mnohá jídla a zničehonic potíže nastanou. Toto byl i můj případ. Břicho jako balón, o bolestech až křečích ani nemluvě. Proč se to stalo až po takové době? Jednoduše proto, že pravidelnou velkou dávkou inulinu došlo časem k projevům dráždivého tračníku, které naštěstí po vysazení čekankového sirupu ustaly.
► V žádném případě ale nechci říct, že čekankový sirup, a inulin všeobecně, je cesta do pekel. To určitě NE! Jen je potřeba, v případě potíží, myslet i na tuto příčinu.
Vláknina v dětské stravě
Nejsem sice odborníkem na dětskou výživu, ale vzhledem k tomu, že zejména malé děti mají doporučenou dávku vlákniny poměrně nízkou a pestrá strava jim ji bez problémů pokryje, měli by rodiče dobře zvážit, zda dětem tento sirup podávat či ne!
Tepelná (ne)stabilita inulinu – tedy i čekankového sirupu
Navzdory desítkám receptů, doporučujících čekankový sirup do tepelně upravených jídel, bych byla v tomto ohledu opatrná. Zvlášť diabetici by si na to měli dát pozor!
Inulin je termostabilní pouze do 140° C. Při vyšší teplotě se rozkládá na fruktózu. Jednorázově nebo občas se samozřejmě nic nestane, ale při častém tepelném zpracování, by tato skutečnost měla být vzata v potaz. Negativní vliv nadměrného příjmu fruktózy je již vědecky potvrzen v souvislosti se zvýšeným rizikem zejména kardiovaskulárních onemocnění, diabetem 2. typu, ztučnění jater, ale i obezitou.
V této souvislosti je potřeba počítat i s tím, že fruktózu běžně přijímáme i v ovoci, některých zeleninách či medu, kde je to na místě, pokud toho nekonzumujeme nadměrné dávky. Větším problémem je však fruktóza, resp. glukózo-fruktózový sirup obsažený v obrovském množství běžně používaných potravin, mnohdy i tam, kde bychom to ani nečekali (nápoje, pečivo, jogurty, cukrovinky, cereálie, instantní výrobky, některé uzeniny a další).
Shrnutí – aneb co si z článku odnést
Malé shrnutí základních poznatků z tohoto článku, třeba pro ty, kterým se to nechtělo číst celé :).
► Čekankový sirup patří mezi oblíbená sladidla, zejména pro svou chuť a pro obsah zdraví prospěšného inulinu. Inulin je druhem rozpustné vlákniny, která hraje svou úlohu v tlustém střevě, kde je potravou pro mikroorganismy zodpovědné za naše správné trávení, imunitu a tím i celkové zdraví.
► Kromě čekanky jej nalezneme i v banánech, jablkách, topinamburech, chřestu, všech možných cibulovinách a také v česneku. Ač je inulin považován za kvalitní vlákninu, je dobré nespoléhat pouze na něj, ale přijímat různé druhy vláknin, rozpustných i nerozpustných, ze všech možných, ideálně přírodních zdrojů a dbát na to, abychom ji konzumovali v dostatečném množství, což bývá pro mnohé lidi problém.
► V případě deficitu nám čekankový sirup může pomoci navýšit její příjem. Jedna polévková lžíce tohoto sirupu odpovídá zhruba 10 gramům. Toto množství nám dodá pouhých 15 kcal, ale za to úctyhodných 7 gramů vlákniny.
► Denní doporučené množství čekankového sirupu se pohybuje od 10 do 30g. Používáte-li čekankový sirup pravidelně, je lepší se držet spodní hranice doporučeného množství.
► Jak dobrý sluha dokáže čekankový sirup (respektive inulin) být, stejně tak se někdy může ukázat jako zlý pán. A to především u lidí s chronickými trávícími těžkostmi, narušenou střevní mikroflórou, některými alergiemi, intolerancemi a nespecifickými střevními záněty. U nich může zhoršovat stávající stav nebo potíže i vyvolávat. V těchto případech je na místě koncentrované formy inulinu (čekankový sirup, ale i různé doplňky stravy s jeho obsahem) prostě přestat používat.
► Jste-li rodiči zejména malých dětí, zvažte vhodnost podávání tohoto sirupu dětem, jelikož jejich organismus ještě není schopen větší dávky vlákniny trávit!
► Inulin pro svou nízkou tepelnou stabilitu (do 140° C) není příliš vhodný pro pečení a vaření, jelikož se po překročení této teploty mění na čistou fruktózu, jejiž nadměrná konzumace je rizikem především pro diabetiky a kardiaky, ale také podporuje nadváhu a obezitu.
► Pro úplnost ještě uvádím, že stejně nežádoucí efekt, jako má jeho zahřívání, má i kyselé prostředí. Proto není úplně vhodné s ním sladit například šťávy z citrusů, jablek apod.